Metoda Japoneza Shiatsu

Shiatsu, se traduce literal, „exercitare de presiune cu degetul/degetele asupra punctelor-cheie”, și se poate situa pe același nivel cu dialogul, în măsura în care presiunea exercitată asupra anumitor părți ale corpului oferă posibilitatea de a primi și de a transmite informații.

shiatsuEl s-a răspândit ulterior cu rapiditate în Statele Unite și Europa, datorită succesului său, pentru că echilibrează psihic și emoțional, având efecte deosebite în prevenirea, alinarea sau vindecarea unor suferințe de natură fizică. Shiatsu constă predominant în tehnici de aplicare a presiunii cu degetele, palmele sau cotul în punctele de acupunctură. Secundar, sunt folosite tehnici de stretching, tehnici de eliberări neurocraniene și tehnici din masajul clasic suedez.
Shiatsu se recomanda atât omului sanatos, dar care este preocupat de prevenirea apariției unor boli, cât și celui bolnav.
Shiatsu are rol analgezic, relaxant, tonifiant, de echilibrare. Poate ameliora cu succes afecțiuni ca tendinitele, întinderile musculare, migrenele, durerile de gât și de umeri, sciatica, durerile de spate, durerile artritice (articulare), tensiunile musculare, nevralgiile, insomnia, nervozitatea, problemele menstruale, problemele circulatorii, problemele legate de stress, constipația, anxietatea, oboseala cronică, stresul.
de stress, constipația, anxietatea, oboseala cronică, stresul. După cum vedeți sunt probleme frecvente și aparent “banale”, dar pentru care medicina clasică este uneori ineficientă. 
Tratamentele shiatsu sunt relaxante datorită presiunii aplicate blând. Intensitatea presiunii este ajustată în funcție de persoană, astfel încât confortul să fie maxim. Zonele tensionate pot fi ușor dureroase în timpul tratamentului, însă după aplicarea presiunii durerea este mult ameliorată sau chiar eliminată.

Qi-ul (sau ki, in japoneza)

Degetele practicianului de shiatsu, precum acul celui care practică acupunctura, urmăresc atingerea qi-ului. Medicul chinez Liang spune: „Conceptul qi este nelimitat. Orice mișcare, mai restrânsă sau mai amplă, de scurtă sau de lungă durată, rapidă sau lentă, este determinata de qi. Atunci când qi-ul se concentrează o numim materie, iar atunci când se dispersează o numim spațiu. Atunci când qi-ul se reunește o numim viață, iar când se dispersează o numim moarte. Atunci când circulă o numim sănătate, iar când stagnează – boală.

Locul sedintei de Shiatsu

Shiatsu prezintă avantajul de a putea fi practicat aproape oriunde. Rareori este practicat în spații deschise, în natură. Nu există nici o contraindicație în acest sens, însă atunci când se lucrează în aer liber, simțurile sunt mai solicitate, ceea ce afectează și puterea de concentrare.

Shiatsu se practica pe sol

Acest procedeu nu e promovat în Occident doar pentru a da un aer exotic ședinței! Această poziție, prin diferitele puncte de lucru pe care le oferă solul (degetele de la picioare și genunchii), facilitează utilizarea puterii energetice a abdomenului.
Supranumit și Calea echilibrului, Shiatsu completează fericit remediile medicinei moderne, precum fizioterapia, homeopatia, filoterapia sau chiar psihoterapia, menținând starea de sănătate prin unitatea și armonia ansamblului corp-spirit-inimă.