Simplu, aromo-terapia înseamnă utilizarea mirosului pentru a trata sănătatea şi starea de bine.
Mirosul a jucat un rol în viaţa oamenilor încă din vremuri timpurii. Între anii 7000 şi 4000 î.Hr., triburile Neolitice au descoperit că grăsimea de animal încălzită absorbea aroma plantelor. De la această descoperire, aceşti oameni au început să utilizeze grăsimea de animal cu aromă de plante pentru a da gust mâncării, pentru a vindeca răni şi pentru a face pielea mai catifelată, dar şi pentru a relaxa muşchii, cu o soluţie ce avea să fie precursorul loţiunii de masaj din ziua de azi.
Mergând mai departe în istorie, utilizarea uleiurilor esenţiale a început cel mai probabil în urmă cu o mie de ani. Uleiurile esenţiale, compuşii care dau parfumul unei plante, reprezintă aromo-terapia din ziua de azi. Se spune că poporul chinez a încorporat plantele bine-mirositoare în vieţile şi casele lor pentru a promova starea de bine. Uleiurile infuzate, precum lemnul de cedru, cuişoarele, scorţişoara, nucşoara şi smirna erau populare printre egiptenii care le-au încorporat într-o varietate de arome spirituale, medicinale şi în utilizarea cosmetică, inclusiv pentru îmbălsămarea morţilor.
În ziua de azi, mirosul potrivit poate reduce stresul, alina depresia, vă poate facilita un somn bun, vă relaxează mintea sau vă creşte nivelul de energie. Aromo-terapia, în plus faţă de beneficiile emoţionale menţionate anterior, oferă de asemenea multe beneficii de vindecare. Uleiurile esenţiale pot fi încorporate în tratamente pentru orice, de la acnee la vene varicoase.
Durerile musculare şi stresul pot fi tratate cu uleiuri esenţiale, inclusiv mesteacăn, muşeţel, ghimbir, iasomie, lavandă şi rozmarin. Căutaţi răspunsul în aromo-terapie pentru a alina stresul? Uleiurile esenţiale precum lavanda, pergamuta, maghiranul, lemnul de santal, lămâia şi muşeţelul relaxează undele cerebrale. Cercetările au arătat de asemenea că uleiul de metilul, muşeţelul, valeriana şi opopanax-ul (asemănător smirnei) oferă utilizatorilor un efect de calmare, un efect sedativ.